• Home
  • Nieuws
  • 50PLUS en Windpark Horst en Telgt: Weloverwogen besluit

50PLUS en Windpark Horst en Telgt: Weloverwogen besluit

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
50PLUS en Windpark Horst en Telgt: Weloverwogen besluit

In de recente vergadering hebben de Provinciale Staten van Gelderland een belangrijk besluit genomen door het inpassingsplan voor het windpark Horst en Telgt definitief vast te stellen. Dit besluit markeert een mijlpaal in de energietransitie van de regio, waarbij duurzaamheid en lokale betrokkenheid centraal staan. Aanvankelijk was het plan om zeven windturbines langs de A28 te plaatsen. Echter, na consultatie met de gemeente Ermelo en grondig milieukundig onderzoek, is besloten het aantal windturbines te reduceren tot vijf. Gemeente Ermelo had een sterke voorkeur voor deze opstelling, die landschappelijk beter inpasbaar bleek te zijn. Het dagelijks bestuur van Gelderland, de Gedeputeerde Staten, heeft daarom voorgesteld de twee oostelijke turbines te schrappen. Dit voorstel werd bijna unaniem goedgekeurd door de Provinciale Staten. Met deze vijf windturbines wordt een jaarlijkse energieopbrengst van 80 GWh verwacht, wat bijdraagt aan 15% van de energiedoelen van de regio en gelijk staat aan het jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens.

50PLUS: Nut en noodzaak voorop
Hoewel 50PLUS doorgaans kritisch is ten opzichte van wind- en zonneparken, baseert de partij haar beslissingen niet op activisme of principiële standpunten. Anton van Straten Statenlid hield zijn betoog en daaruit blijkt dat de fractie niet gelooft in wind en zon. Maar in dit geval kijkt 50PLUS naar de nut en noodzaak, het draagvlak onder de bewoners en hecht grote waarde aan de mening van de gemeenteraad Ermelo die unaniem heeft ingestemd met het plan van 5 windturbines. Daarnaast vindt van Straten het belangrijk dat bedrijven kunnen groeien, vestigen en mee kunnen blijven doen, zodat de regio zich blijft ontwikkelen. Daarom heeft 50PLUS besloten voor het inpassingsplan van het windpark Horst en Telgt te stemmen.

Goed geluisterd naar alle betrokkenen
Ans Mol, gedeputeerde Energie en Klimaat, benadrukt het belang van luisteren naar alle betrokken partijen: "Gelderland heeft bij de ontwikkeling van windpark Horst en Telgt goed geluisterd naar de gemeente, omwonenden en professionals. De vraag naar energie wordt steeds groter en hiermee anticiperen we op de steeds grotere vraag naar stroom. De windturbines komen langs de snelweg te staan, een locatie waar ze zo min mogelijk impact hebben op de omgeving."

Wat nu?
Nu het inpassingsplan is vastgesteld, worden alle bijbehorende stukken, waaronder het milieueffectrapport, openbaar gemaakt. Deze stukken zijn digitaal in te zien, maar ook fysiek te bekijken bij de gemeentehuizen in Ermelo en het provinciehuis in Arnhem. Van vrijdag 12 juli tot en met donderdag 22 augustus 2024 is het mogelijk om beroep aan te tekenen. Direct betrokkenen, zoals degenen die een zienswijze hebben ingediend, worden op de hoogte gesteld zodra de stukken ter inzage liggen.

Met dit besluit zet Gelderland een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst, waarbij zowel de energiedoelen als de belangen van de lokale gemeenschap in balans zijn gebracht.